Rezydencja Morski Tygiel, Łeba
Rezydencja Morski Tygiel, Łeba
Przyjazd
Wyjazd

Dieta bez laktozy i glutenu

U chorych na celiakię, z powodu uszkodzenia kosmków jelitowych przez gluten, dochodzi do zmniejszenia wydzielania enzymów trawiennych w tym laktazy. Enzym ten rozkłada cukier mleczny – laktozę. Mówimy wówczas o wtórnej nietolerancji laktozy, która jest często współtowarzyszącym schorzeniem przy celiakii. Zazwyczaj problem ten występuje u osób z nowo zdiagnozowaną celiakią lub tych, które nie przestrzegają właściwej diety bezglutenowej.

W chwili rozpoznania choroby trzewnej często oprócz diety bez glutenu zalecana jest też dieta bez laktozy. Nietolerancja cukru mlecznego, będąca wynikiem celiakii, często bywa przejściowa, a jej objawy ustępują w wyniku regeneracji kosmków jelitowych. Wówczas przy zachowaniu rygorystycznej diety bezglutenowej, można spróbować wprowadzać pojedyncze produkty mleczne i obserwować reakcję organizmu. Na początku najlepiej, by były to sery oraz napoje fermentowane, które są lepiej tolerowane.

Upośledzenie trawienia laktozy nie musi być jednak związane z celiakią. U części osób, także tych, które nie cierpią na schorzenia glutenozależne, może mieć miejsce postępująca nietolerancja laktozy związana z obniżaniem się aktywności enzymatycznej wraz z wiekiem. Objawia się ona dyskomfortem trawiennym po spożyciu produktów zawierających laktozę. Nasilenie i wystąpienie objawów zależy od ilości spożytego cukru mlecznego, osobistych uwarunkowań lub rodzaju pokarmu.

Przechodząc na dietę bez laktozy i bez glutenu należy zadbać o posiłki, które kompleksowo odżywią organizm. Przy celiakii występuje duże ryzyko niedoborów witamin A, E z grupy B, magnezu czy kwasu foliowego. Z jednej strony wynika to z upośledzenia wchłanialności mikroskładników. Z drugiej zaś strony jest to dieta eliminacyjna. Z tego względu należy zadbać o odpowiednie zamienniki lub suplementację witamin i minerałów.

W przypadku diety bez laktozy sytuacja wygląda podobnie. Wyłącza się z jadłospisu wiele produktów mlecznych, gdyż zawierają one laktozę. Jednocześnie są też głównym źródłem dużych ilości wapnia, które jest budulcem kości oraz zębów. Ponadto odgrywa ono bardzo ważną rolę w organizmie przy przesyłaniu sygnałów nerwowych, pracy mięśnia sercowego, czy mięśni gładkich. Dlatego należy przy tym zadbać o codzienne dostarczenie odpowiednich porcji wapnia. Przy diecie bez laktozy i bez glutenu sprawdzą się takie produkty jak:

  • napoje ryżowe, sojowe lub migdałowe będące zamiennikiem mleka,
  • sery żółte (mimo że są pozyskiwane z mleka, są naturalnie pozbawione laktozy na skutek procesu fermentacji mlekowej, który zachodzi podczas produkcji tych serów),
  • jaja,
  • fasola i inne warzywa strączkowe,
  • brokuły, kalafior, inne warzywa kapustne,
  • orzechy, migdały, nasiona np. słonecznika, maku, chia,
  • mąka i przetwory z ryżu, siemienia lnianego, dyni, amarantusa, quinona, teff, sorgo, proso, gryki,
  • płatki owsiane bezglutenowe

zadzwon

Pokoje

Klimatyzowany pokój dwuosobowy z przestronnym balkonem
od 290 /noc
od 290 /noc

Wszystkie elementy wyposażenia zostały dobrane tak, aby efektywnie zaaranżować to wnętrze, stwarzając intymną atmosferę, idealną do efektywnego ...

Szczegóły pokoju

Klimatyzowany pokój dwuosobowy z przestronnym balkonem

  • Metraż: 19m2
  • Maks. osób: 2
Klimatyzowany Apartament Suite z przestronnym balkonem
od 490 /noc
od 490 /noc

Wysokiej klasy umeblowanie, wyposażenie podkreślające standard pokoju oraz wspaniały widok z balkonu – wszystko to stwarza niezapomnianą atmosferę ...

Szczegóły pokoju

Klimatyzowany Apartament Suite z przestronnym balkonem

  • Metraż: 31-33m2
  • Maks. osób: 4
Pokaż wszystkie
Lokalizacja

w wyjątkowej okolicy

ul. Nadmorska 5A
84-360 Łeba , PL

Zobacz na mapie
Rezerwacja niedostępna Otwarcie 1 lipca 2019 r.
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij